Vad är en tandtekniker? Skillnaden mot en tandläkare

05 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Vad är en tandtekniker?

Tandtekniker är tandvårdspersonal som har ett annat ansvar än tandläkare. De arbetar med tandproteser, som är konstgjorda ersättningar för saknade tänder eller tandvävnad. Tandtekniker i Stockholm kan arbeta i många olika miljöer, bland annat tandlaboratorier, sjukhus och kliniker. Den största skillnaden mellan tandtekniker och tandläkare är att tandtekniker inte har samma utbildning som tandläkare. Tandläkare är läkare som har genomgått en tandläkarutbildning, medan tandtekniker vanligtvis har genomgått ett två- eller treårigt tandteknologprogram.

Vissa tandtekniker kan också vara certifierade för att utföra vissa tandtekniska ingrepp, t.ex. tandblekning eller tandimplantat. Tandtekniker får dock inte utföra dessa ingrepp på egen hand. De måste arbeta under överinseende av en legitimerad tandläkare.

tandtekniker stockholm

Utbilda dig till tandtekniker

Om du funderar på att bli tandtekniker är det viktigt att undersöka de olika utbildningar som finns tillgängliga och se till att du väljer en utbildning som är ackrediterad. Det finns många det finns många utbildningar för tandtekniker, så se till att hitta en som passar dig. Du kan också kontakta din lokala tandläkarförening eller någon tandtekniker i Stockholm för att få mer information om tandteknikerkarriärer. När du har avslutat din utbildning till tandtekniker måste du bli licensierad. När du har blivit licensierad kan du få anställning i en mängd olika miljöer, bland annat tandtekniska laboratorier, sjukhus och kliniker. Du kan också välja att öppna ditt eget tandtekniska laboratorium.

Så där har du det! En tandtekniker är en yrkesutövare som arbetar med tandläkare för att skapa tandproteser, till exempel kronor, broar och implantat. Tandtekniker har vanligen en examen eller ett certifikat i tandteknik och arbetar på tandtekniska laboratorier. De använder en mängd olika verktyg och tekniker för att skapa proteser som är både funktionella och estetiskt tilltalande. Om du funderar på en karriär inom tandteknik ska du se till att undersöka de olika skolor och program som finns tillgängliga. Tack för att du läste!

Fler nyheter