Vad är en släpvagn?

14 oktober 2019
jonas olsson
Vad är en släpvagn?

En släpvagn, eller en trailer som den ibland kallas, är ett icke motoriserat fordon på hjul som är avsett att dras efter ett motoriserat fordon. Det ska finnas en draganordning mellan bilen och släpvagnen som gör att de är kopplade till varandra. Om man blinkar med sin bil så ska även släpvagnen bakom blinka för att svänga. Annars är det ju lätt att det sker en krock om bakomliggande bilar inte kan se att man blinkar. Om släpvagnen inte har någon fjädring så kallas den för efterfordon, även känt som ett så kallat 30-släp. Dessa är då alltså inte avsedda för transport av gods.  

 

 

Olika typer

 

Det finns lite olika typer av släpvagnar som är avsedda för transport på våra vägar. Den första är en egentlig släpvagn, den har två axlar minst och då en i varje ände. Sedan finns det släpkärror som har en eller två axlar som den egentliga släpvagnen, men det som skiljer är att axlarna är placerade på mitten istället för i varsin ände. En semitrailer är en så kallad påhängsvagn och är avsedd att dras av en speciell dragbil. 

 

När kan man tänkas behöva en släpvagn?

 

En släpvagn kan man behöva om man ska flytta någonting, till exempel en transport av en bil. Kanske man har den ståendes men behöver förflytta den till skroten, för att den helt enkelt inte fungerar mer. Det finns ju faktiskt även släpvagnar, eller så kallade trailers, som man kan använda för att frakta sin båt om man nu har en sådan. De kallas för båttrailer.

 

En släpvagn kan man hyra på en hel del ställen; https://mohlintrailers.vpsite.se/ är ett exempel på ett sådant ställe där man kan hyra sig en släpvagn inom de flesta kategorier. Vet man kanske inte vad det är för typ man behöver, så hjälper de till med detta. 

Fler nyheter