Tips inför gitarrköp till ditt barn

10 april 2019
Mikael Barani
Tips inför gitarrköp till ditt barn

Alla önskar vi att vi hade fått vår första gitarr som barn. Helst redan som nyfödda, så att vi kunde ha haft gott om tid på oss att bli virtuosa och spela på arenor. 
Som tur är så ger livet oss en ny chans – om vi blir föräldrar. Är det så att ditt barn gillar att hjälpa dig att spela på din gitarr så kanske du har en ny Yngwie Malmsteen eller Orianthi i hemmet.

Gitarrens storlek

Nu är det ju så att fullstora gitarrer är lite väl stora för de små knoddarna. Här kommer därför lite tips på vad du som förälder, eller annan vuxen, bör tänka på inför ett stundande gitarrköp till ditt barn.

Som tur är så tillverkas gitarrer i olika storlekar, speciellt anpassade för barn. Generellt kan man utgå ifrån denna tabell, även om barnets mognad och längd spelar in: 

Ålder Storlek på gitarr
5-8  1/2
8-12 3/4
12+ standard

Typ av gitarr

Nästa fråga är vilken typ av gitarr du ska köpa. Det finns fördelar och nackdelar med samtliga modeller.

Nylonsträngad/akustisk gitarr

En bra utgångspunkt på grund av nylonsträngarna som är mjuka och därför lättare att spela på. Nackdelen är att gitarrkroppen kan vara lite stor.

Stålsträngad gitarr/westerngitarr

Jämfört med den akustiska så låter denna förvisso mer, men metallsträngarna är också hårdare vilket kan bli påfrestande för mindre och ovana fingrar.

Elgitarr

Kanske är det så att ditt barn vill spela på just en elgitarr. Då är det inget snack om saken. Fördelen med elgitarren är att kroppen är tunnare jämfört med de två andra gitarrtyperna. Nackdelen är att den har stålsträngar, vilka som sagt kan vara svårspelade för ohärdade fingrar. Om inte tanken är att spela med plektrum förstås.

Övrigt att tänka på är att det är bra att ha en stämapparat, ett skyddsfodral och ett par extra strängar. Köper du en elgitarr så behöver du även ha en förstärkare. Hos DanGuitar finns det fina paketlösningar för den som känner sig osäker på vad som bör inhandlas.

Fler nyheter