Testa för svartmögel om det finns tecken

14 juni 2020
Cecilia Olsson

Svartmögel är vanligt i svenska hem och kan vara både synlig och dolt. Man kan upptäcka synligt svartmögel genom att mörka fläckar uppstår på ytor som väggar, golv eller tak, det är också väldigt vanligt att det uppstår i fogarna mellan kakelplattor. Dolt svartmögel är svårare att upptäcka, man bör därför göra ett mögeltest om man har minsta misstanke om att det kan finnas mögel i hemmet och speciellt om man börjat känna av något eller några av symptomen.

Vilka är symptomen man känner vid svartmögel?

Om man lever i en miljö där det finns svartmögel kan man drabbas av symptom såsom trötthet, huvudvärk samt andra allergiliknande symptom. För den som andats in mögel kan farliga symptom som andningssvårigheter uppkomma eller så kan det resultera i kroniska sjukdomar som exempelvis astma. Dessa bi-effekter från mögel kan uppstå hos både människor och djur. Så det är som sagt mycket viktigt att testa för svartmögel om man tror att det kan finnas i bostaden.

Vad kan man göra för att minimera risken för svartmögel?

Svartmögel trivs bra i hem och utrymmen med hög luftfuktighet, dålig ventilation eller vid vatten- och fuktskador. Därför bör man åtgärda fukt- eller vattenskador så snart man upptäckt dem. Det är också mycket viktigt att ha god ventilation och det är väldigt bra att vädra hemmet dagligen. Man ska inte lufttorka tvätt i hemmet eftersom det skapar en fuktig miljö, torktumlare eller torkskåp är ett mycket bättre alternativ. När man lagar mat ska man alltid se till att använda fläkten, det är också en fördel om man håller en jämn temperatur i hela hemmet.

Beställ hem ett svartmögeltest

Att beställa hem ett svartmögeltest är ett smidigt sätt att ta reda på om man har mögel i hemmet. Hos AGX hittar man svartmögeltest för både synligt och dolt svartmögel, man hittar utbudet på mögel-test.se.  

Fler nyheter