Tandreglering för alla

19 oktober 2021
Lily Hansen

editorial

Både barn, ungdomar och vuxna kan behöva reglera sina tänder. Anledningarna till att man kan behöva tandställning är flera. Det är vanligt att man har något typ av bettfel, som överbett eller underbett. Man kan också behöva reglera tänderna om de sitter för tätt eftersom att vissa tänder då kan riskera att trängas ut. Men man kan också reglera tänderna av estetiska skäl.

Ofta är det tandläkaren som upptäcker om man behöver ha tandställning. Vanligtvis sker detta efter sex års ålder och när man börjar få sina permanenta tänder. Då brukar det röra sig om någon typ av bettfel som gör att käkarna inte möts som de ska när man biter ihop. Ett bettfel kan göra att det blir svårt att bita när man ska äta, men kan också göra att man får sår i gommen. I vissa svårare fall kan det också göra att man inte kan stänga munnen helt, eftersom att tänderna står ut. 

 

 

Tänderna kan påverka självkänslan 

Man kan också själv kontakta en tandläkare om man har funderingar om tandreglering och tandställning. För barn och ungdomar är tandreglering kostnadsfritt om den sker av medicinska skäl. Vill man reglera tänderna av estetiska skäl måste man ofta stå för kostnaden själv, även som barn. Men det finns undantag, om man skäms väldigt mycket för sina tänder och det påverkar självkänslan. 

Vuxna som vill reglera tänderna måste själva betala om de vill ha tandställning. Behöver man tandställning av medicinska skäl har man rätt till viss ersättning genom Försäkringskassan. Idag finns det flera olika tandställningar att välja mellan för den som vill reglera sina tänder, som en osynlig fast tandställning eller invisalign tandställning. Det är en tandställning som har den stora fördelen att den både är osynlig och avtagbar, vilket gör det enkelt att hålla tänderna rena; http://www.letandreglering.se/.

Fler nyheter