Tandhygienist Odenplan undersöker, ger råd och behandlar tänderna så att de får goda möjligheter att hålla sig friska

30 juni 2021
Cecilia Olsson

Tandhygienister är legitimerade utövare inom tandvård. De arbetar med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan, speciellt karies och tandlossning. Tandhygienister lägger även stor vikt vid att motivera patienter att hålla sina tänder och sitt tandkött friskt eftersom det är grundläggande för att man ska kunna ha god tandhälsa. Det räcker nämligen inte med att enbart besöka tandvården med jämna mellanrum för att tänderna ska kunna må så bra som möjligt, även om det såklart är jätteviktigt att göra. Man måste vara beredd på att lägga tid på sina tänder varje dag.

Behandlingar och råd som gör skillnad

Genom att besöka en tandhygienist får man ett gyllene tillfälle att lära sig hur man ska ta hand om sina tänder på bästa sätt. En tandhygienist kan nämligen se om man till exempel inte kommer åt alla tandytor i munnen vid tandborstning eller om något problem är på väg att uppstå. Genom att ta till sig de råd man får och följa dem så kan man i bästa fall stoppa en sjukdom och hålla tänderna i gott skick.

Förutom att uppmuntra till god munhälsa så arbetar tandhygienister även med att putsa och polera tänderna, ta saliv- och bakterieprov, ta bort tandsten och andra beläggningar på tänderna samt att ta bort överskott av fyllning vid lagning. Det ger tänderna goda förutsättningar att hålla sig starka och friska. 

Besök en tandhygienist i Odenplan

Hos Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål arbetar kunniga och erfarna tandhygienister som kan göra allt från att ge goda råd till att undersöka och behandla munnen för att patienter ska kunna uppnå, eller upprätthålla, god tandhälsa. Den moderna kliniken är belägen på Odenplan i Stockholm och förutom behandlingar av tandhygienister  så erbjuder de bland annat även estetisk tandvård, bettskena, tandimplantat och akuttandvård. Det är därmed en bra klinik att besöka för att säkerställa att tänderna mår så bra som möjligt. 

Fler nyheter