Regler för dig som ska bygga attefallshus
Med ett attefallshus på tomten skapas många möjligheter. Ett attefallshus skapar fler rum och mer yta som kan komplettera det befintliga huset. Ett attefallshus kan användas som ett gästhus, som ett rum för tonårsbarnen så de får en egen avdelning eller som ett eget litet kontor. När man ska bygga ett attefallshus finns mycket att tänka på och besluta sig för. Dels hur man vill att det rent estetiskt ska se ut, om man ska ha en altan till det, små och många fönster eller kanske en hel glasad vägg som man kan öppna upp sommartid?
Därefter ska man också fundera hur det ska användas och om man till exempel vill ha ett stort rum eller tre mindre? Möjligheterna är otroligt många med ett attefallshus. Det finns också olika sätt att gå tillväga när man ska bygga sitt attefallshus. Dels finns det färdiga attefallshus som man enkelt kan frakta till platsen. Det finns även färdiga moduler som den normalhändige kan montera ihop själv på några dagar och därefter ta in hantverkare för de delar man inte kan utföra själv som vvs och el. Ett tredje alternativ är att bygga från lösvirke och antingen bygga själv eller anlita en snickarfirma som gör det. Om man gör mycket själv kan man spara pengar genom att bygga med lösvirke men man ska också tänka på att det många gånger också tar längre tid.
När man ska bygga attefallshus är det förstås en del regler man måste ta hänsyn till. I många fall får man bygga attefallshus upp till 30 kvadratmeter idag men på vissa områden måste man ha bygglov, därför är det bäst att kolla vad som gäller för just ditt område innan du sätter igång att bygga. Det finns en bra sida att använda sig av som heter hus-bloggaren.se där de ta upp attefallshus regler.