Missriktad passion leder till klotter i Helsingborg

31 oktober 2020
Mikael Barani

Har du hittat din plats i livet? Den där känslan av meningsfullhet och att du gör precis det du vill göra? Ofta handlar det om att först upptäcka sin talang här i livet. Den gåva man har fått. Lättast visar den sig kanske i barndomen – innan man har blivit för påverkad av andras förväntningar på vad man ska åstadkomma i livet. För då börjar man anpassa sig och avfärda den där glöden inombords som kallar en åt ett annat håll.

Från destruktiv till kreativ

Dessvärre så kan man känna frustration, framför allt senare i livet, om man följer andras drömmar och inte sin egen. Intressant nog så kan man nästan börja försvara sin mindre optimala bana i livet – för att man har lagt ned så mycket energi och tid i det. Det känns som ett nederlag att på något sätt börja om – även om det handlar om att följa sin passion.

Det är sådan frustration som ofta kan komma till uttryck i tonåren, när man också är generellt vilsen. Man beter sig illa, både mot sig själv och sin omgivning. I värsta fall dras man in i negativa sällskap där man förstör för att få ur sig sin frustration. Hur många gånger har inte Hustvättarna fått åka ut på uppdrag som gäller klotterskydd i Helsingborg för att tvätta bort just denna sorts frustration.

Livet är tufft. Det som gör det ännu tuffare är att vi skriver vår egen instruktionsbok medan vi lever. Vi lär känna oss själva under åren som går och förstår varför vi reagerar på vissa sätt. Det är lite som att lära känna en karaktär i en film – efter ett tag inser man vad det är som får just den personen att ticka. 

Målet är förstås att vända motstånd till framgång – precis som i filmerna. Att kunna ventilera vår inre destruktivitet på ett konstruktivt sätt och sedan kunna omsätta den till kreativitet.

Det är att hitta sin plats i livet.

Fler nyheter