Med läder i bagaget
Med läder i bagaget kan man tillverka både det ena och det andra. Det kan vara nyttiga prylar och andra som mer hör till inredning och njutning för ögat. Att ha produkter som är en njutning för ögat kanske för en del kan tyckas vara bisarrt. Speciellt som det är tillverkat av djur. För andra är det helt naturligt, och den känslan som en bearbetad hud ger är utan jämförelse.
På sidan leatherhouse.se kan man få sig en uppfattning om alla användningsområden där man kan nyttja just behandlade små läderbitar eller större stycken. Det tillverkas även snören och bälten av skinn där. För att bereda ett skinn så att det inte ruttnar behöver man först garva det. Det blir en slags konservering av huden och gör den mjuk och hållbar. Dessutom slittålig, formbar och med en förmåga att släppa igenom fukt.
Olika sorters skinn
När man använder en hud från djur kan det vara från tamdjur. Exempel på vanliga djurhudar när det gäller just tama djur är häst, kalv, oxe och svin. Svinhud blir riktigt mjukt skinn och används först och främst till handskar. När det gäller vilda djur med bra hud för tillverkning är det hjort, ren och älg som ligger högst upp på listan i Sverige. I andra länder kan man se skinn av alligator, krokodil, antilop och andra djur från savannen.
Användningsområde för skinn är i det närmaste oändligt. Vad sägs om hårspänne, hundleksaker, arbetshandskar, handskar mot kyla, väskor, jackor, remmar, lampskärmar, snoddar, mössor och kepsar. Lägg till sittdynor, prydnadsföremål såsom en hud lite lojt utslängd över ett golv eller en möbel. Skinn och pälsar blir än idag till kläder som hindrar oss från att frysa, men det finns fina alternativ i form av konstläder för den som inte vill bidra till att djuren jagas för skinnets skull.