Lasersvetsning – den nya generationens teknik

23 maj 2022
patrick pettersson

editorial

Star wars är ju inte på riktigt. Hur coola lasersvärden än ser ut så finns det ingen risk att något sådant skulle kunna tillverkas. I alla fall inte nuförtiden. Vår tekniska revolution har nått långt, men science fiction är fortfarande en påhittad framtid. Eller?

När man hör vad man kan göra med lasertekniken idag så blir man plötsligt lite tveksam. Lasern är ett fantastiskt verktyg som kan användas i en mängd olika sammanhang. Med laser kan man mäta avstånd mycket exakt, sätta reglar i våg på ett bygge, eller varför inte skära ut profiler med otroligt hög precision. 

 

Lasersvetsning

 

Laser för att foga ihop saker!

Till skillnad från Star wars, där lasersvärden används till att – på ett brutalt sätt – dela på saker, kan man använda lasern till att sätta ihop saker. I en laser gör man så ljuset är koherent, det betyder ungefär att ljuset går i takt. En massa strålar vibrerar liksom på samma sätt och det gör att lasern går att fokusera på väldigt små ytor. Det är lite som att fokusera solstrålar med ett förstoringsglas för att tända eld på en bit papper. När strålarna bildar ett skarpt fokus tar pappret snabbt eld. 

Idag gör man liknande saker med lasern (fast med högre energi än förstoringsglaset). Lasern kan alltså fokuseras på en otroligt liten yta, och där blir det väldigt varmt, så varmt att det fungerar fint att svetsa med lasern. Fördelen är dock att det är inget annat som blir särskilt varmt, bara just där lasern fokuseras. Värmespridningen blir därför mycket liten med lasersvetsning. Det finns företag som utför just den här typen av högteknologiskt arbete. För många svetsningsarbeten är det värt att kontakta en sådan expertis för att se vad som passar bäst. Behöver man god precision, liten värmespridning eller minimalt med efterarbete så är lasersvetsningen ett gott alternativ.

Fler nyheter