I Växjö kan man ta truckkörkort

25 februari 2021
patrick pettersson

Säkerheten är jätteviktig då man kör truck och truckkortet eller truckutbildningen kom till för att minska arbetsplatsolyckor med truck. Det är därför en truckutbildning både innehåller teori och praktik och har ett avslutande skriftligt test, precis som en vanlig körkortsutbildning. Fast egentligen behöver man inte ett truckkort för att få köra truck, men då arbetsgivaren enligt lagen är ansvarig för arbetsmiljö och säkerhet, kräver de flesta arbetsgivare att man har truckkörkort.

Ett truckkörkort gäller inne på arbetsplatsen och innebär inte att man får köra truck på vanliga vägar. För att man ska få göra det krävs det att man även har ett traktorkörkort eller ett vanligt körkort för bil. Truckkörkort finns i fyra olika klasser från A till D och de olika kategorierna gäller för olika slags truckar, från den minsta ledstaplande trucken till stora terminaltruckar. Många väljer att ta en kombination av A och B eller C och D. 

 

 

Hur mycket kostar ett truckkörkort?

Det finns flera utbildningscenter men många väljer att gå en intensivutbildning för truckkörkort i Växjö. Det tar vanligtvis inte mer än två dagar att genomgå en truckutbildning för de vanligaste kategorierna A och B. Är man många på en och samma arbetsplats som behöver skaffa sig ett truckkörkort eller gå en repetitionsutbildning, kan i vissa fall utbildningen ske på själva arbetsplatsen. Då brukar det vara arbetsgivaren som står för betalningen för den utbildningen.

Som arbetssökande kan det också vara bra att ta ett truckkörkort eftersom det gör att man blir mer attraktiv på vissa arbetsplatser. Ett truckkörkort bör också innebära att man är berättigad till en högre lön, så det är en bra investering även i de fall man måste betala utbildningen själv. Hur mycket ett truckkörkort kostar beror på kategori. Många väljer att ta ett kombinerat truckkörkort i både A och B, vilket kostar runt 2000 kr.

Fler nyheter