Få koll på räntan innan du tar ett lån

30 januari 2020
Cecilia Olsson
Få koll på räntan innan du tar ett lån

Om man är i behov av att ta ett lån så är det viktigt att man har koll på de villkor som gäller. Något som kan vara avgörande för hur lätt man kommer att kunna betala tillbaka lånet är räntan. Räntan är i regel priset man får betala för att låna pengarna. Ränta är dock inte alltid något man som privatperson behöver betala utan det finns även så kallad inlåningsränta som man får om man till exempel sätter in pengar på en bank, då är det som att banken lånar pengarna på kontot och man får då ränta utbetalt till sig. När man å andra sidan lånar pengar från banken så får man betala det som kallas låneränta. 

Räntesatsen anger storleken på räntan. Oftast anges den i procent på lånebeloppet och beräknas för en betalningsperiod eller årsvis. I regel ökar räntan om man inte betalar tillbaka lånet inom en viss tid, detta bestäms dock alltid i förväg och man kan läsa om det i villkoren som långivaren ger. Räntan blir oftast högre på ett lån om man tar det utan säkerhet. Om man till exempel lånar till ett hus så kan banken eller långivaren ta huset som säkerhet ifall lånet inte skulle betalas tillbaka enligt återbetalningsplanen. Då kan de även lämna lägre räntevillkor. Tar man ett lån för att konsumera något som har ett lågt andrahandsvärde tar inte banken eller långivaren ut någon säkerhet men då blir det istället högre ränta.

Hos Vip Banks kan man jämföra lån från flera olika långivare. Man kan enkelt läsa vilka räntesatser som gäller, hur stora summor man kan låna, hur lång avbetalningsperiod man får samt hur gammal man måste vara. Enligt svensk lag måste man vara minst 18 år för att få ta ett lån men vissa långivare har även högre åldersgränser än så. Är räntan det som avgör kan man filtrera sökningen så att det som dyker upp högst på listan är långivare med lägst ränta.

Fler nyheter