Det smarta ljuset

05 februari 2020
Mikael Barani
Det smarta ljuset

Om framtiden inte ser särskilt ljus ut så beror det kanske på att det faktiskt är lite för mörkt kring dig. Att ha bra belysning spar på ögonen som slipper anstränga sig för att till exempel se text tydligt. Nu med modern teknik går det ju dessutom att reglera saker så som ljusstyrka och till och med färgton efter tid på dygnet. 

Många mobiltelefoner är ju utrustade med dessa funktioner sedan en tid tillbaka. En sensor mäter av hur starkt det omkringliggande ljuset är och reglerar skärmen på mobiltelefonen enligt denna modell: Desto mer ljus i omgivningen desto mer ljus i mobilen, och vice versa. Det gör att det blir lättare att tydligt se vad som händer på skärmen.

Samma princip vore ju smidigt att ha hemma. Kanske framför allt den andra funktionen som finns i mobiltelefoner: Att ljusets temperatur ändras efter tid på dygnet.
Det kallare, eller blåa ljuset, hör hemma under dagtid. Det gör att vi känner oss pigga, alerta och reda att prestera. Men på kvällen vill vi ju komma ned i varv. Att ha skärmar och lampor med blått ljus motverkar detta och gör att vi inte riktigt kan slappna av.
Därför har vissa ”hackat” sina hem med att ha varmt ljus hemma. Så som rött, orange eller gult. 
Det gör att kroppen får lättare för att varva ned.

Kanske är detta också något att tänka på när det kommer till belysning företag i framtiden? Är det så att man inte är direkt beroende av vitt/blått ljus så kan man tänka sig att det vore smidigt att applicera lite varmare ljus mot slutet av arbetstiden för att folk ska kunna sova bättre.

Men tills detta händer så erbjuder Public Light led-ljus för företag som letar efter att minska sin strömförbrukning och göra ett mer hållbart val för framtiden.  

Fler nyheter