Den fantastiska uppfinningen – ögonlaserbehandling!

15 september 2022
Camilla Holmgren

editorial

En lasik-ögonoperation är en av de mest populära ögonlaserbehandlingarna. Det är ett snabbt och relativt smärtfritt ingrepp som kan korrigera närsynthet, långsynthet och astigmatism så att du kan slippa glasögon och linser. Det finns många olika typer av ögonlaserkirurgi, hos bland annat Lamera Medical (https://www.lameramedical.se/ogonlaserbehandlingar/), men alla innebär att man använder en laser för att omforma hornhinnan. Priset för ögonlaserkirurgi kan variera beroende på vilken typ av behandling du väljer, men det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för att inte ha ögonlaserkirurgi kan vara mycket högre!

Historien bakom ögonlaserkirurgi

I början av 1960-talet var en ungersk läkare vid namn Ferenc Jankovits den förste som föreslog att laserstrålar skulle kunna användas för att korrigera synen. Det var dock inte förrän på 1980-talet som lasertekniken hade gjort tillräckliga framsteg för att göra detta till verklighet. År 1987 utförde två amerikanska ögonläkare, Ioannis Pallikaris och George Larington, de första framgångsrika ögonlaseroperationerna. Sedan dess har ögonlaserkirurgi blivit en av de mest populära och effektiva formerna av synkorrigering som finns tillgängliga idag.

Ögonlaserbehandling

Vad innebär ögonlaser?

Ögonlaserkirurgi är ett medicinskt ingrepp där laserteknik används för att korrigera synproblem. Ögonlaserkirurgi kan användas för att korrigera ett brett spektrum av synproblem, t.ex. närsynthet, långsynthet och brytningsfel. Ögonlaserkirurgi är ett säkert och effektivt ingrepp som har hjälpt miljontals människor världen över att förbättra sin syn.

Hur mycket kostar ögonlaserkirurgi?

LASIK är till exempel en av de mest populära typerna av ögonlaserkirurgi, men den är också en av de dyraste. Det finns dock många olika finansieringsalternativ som kan göra ögonlaserkirurgi mer överkomligt.

Fördelar med laserögonkirurgi kan omfatta:

  • Förbättrad syn
  • Minskat beroende av glasögon eller kontaktlinser
  • Större frihet och flexibilitet när du väljer aktiviteter och deltar i sport

Om du överväger ögonlaserkirurgi, se till att rådgöra med en erfaren ögonlaserkirurg för att ta reda på om det är rätt val för dig.

Fler nyheter