Brandtätning och andra lösningar som gör vardagen tryggare

26 februari 2021
Mikael Barani

Det är sällan de där riktigt hemska sakerna händer oss. Statistiken talar helt enkelt emot det. Visste du till exempel att det är extremt låg risk för att du skulle råka ut för en flygolycka? Skulle du flyga varje dag, vilket väl inte någon människa gör, skulle det ta 28 000 år för dig att statistiskt sett en dag befinna dig i ett plan som kraschar.

Mer närvaro i livet

Fråga därför dig själv hur stor risken då är för annat som du kanske går omkring och är rädd för. För det finns en oändligt massa saker att gå omkring att oroa sig för – om man nu har det som hobby. 

Som tur är elimineras fler och fler risker i och med att tekniken går framåt. En gång i tiden bodde vi i trähus, även i städerna, där brandrisken var stor. Numera har vi moderna hus med brandtätning och förhoppningsvis en timer på spisen utifall att vi skulle glömma något på torrkokning.

Samtidigt så utsätts vi förstås för fler och fler distraktioner här i livet. Framför allt genom våra mobiltelefoner. Hur många har inte sett någon sitta i en bil, stirrandes på sin skärm samtidigt som personen i fråga kör en bil. Det är ett recept för katastrofer.

Under 2017 dog 800 personer i trafiken i USA – som ett direkt resultat av använda av mobiltelefoner. Detta enligt statistik från den amerikanska försäkringsorganisationen IIHS.

Det gäller helt enkelt att ha huvudet på skaft och dröja med kommunikationen om man inte har en trådlös lösning i bilen.
Man får intrycket av att många olyckor skulle kunna undvikas av att vi helt enkelt hade mer tid på oss. I dagens många gånger hyperstressade samhälle är detta sannerligen en bristvara.

Kanske är vi egentligen i behov av en enorm omprioritering. Ett nytt tidevarv där vi jobbar mindre och bara är mer.

Fler nyheter