Använd kemtvätt för känsliga plagg som behöver det

21 juli 2020
Cecilia Olsson

Återbruk har nog aldrig varit hetare och de allra flesta med samvete försöker undvika onödig konsumtion. En viktig del i att minska påverkan på miljön är att vårda de saker man redan har. Kläder är något som man många gånger kan byta ut lite väl lättvindigt för att de fått en lite fläck eller tappat formen, men det finns saker man kan göra för att kläderna ska hålla bättre. Det är dessutom bättre att lägga lite extra pengar på att köpa ett plagg av hög kvalitet istället för flera billiga som kommer se slitna ut efter att man endast använt de några få gånger.

Förvara plaggen på rätt sätt

Det är inte alla plagg som mår bäst av att hänga på en galge i garderoben, det kan nämligen göra att vissa plagg förlorar formen. Exempel på plagg som man hellre ska vika och lägga i en hylla eller låda är: jeans, chinos, koftor, linnen, t-shirts, underkläder, stickade plagg, tunga långklänningar och plagg med stenar, nitar, pärlor, paljetter (dessa bör man dessutom lägga silkespapper mellan). Plagg som gör sig bäst hängandes är: klänningar, blusar, byxdressar, skjortor, kavajer, jackor, kappor, läderplagg, byxor och kjolar.

Tvätta rätt

Det är också mycket viktigt att följa tvättråden som står på plagget. Man ska alltid tvätta i de grader som står angivna samt dela upp kläderna efter färg. Undvik att torktumla plagg eftersom det sliter på dem (torktumlare kan däremot användas till de allra flesta sängkläder och handdukar). Står det att plagget ska kemtvättas ska man absolut lämna in det till en kemtvätt, eftersom det kan bli förstört av att tvättas i en vanlig tvättmaskin. Hos Eriksbergs Tvätten kan man boka sin tvätt direkt i mobilen och kläderna är redo för upphämtning redan efter 48 timmar.

Följ tvättråden och ta hand om plaggen så kan du ha glädje av dem en lång tid framöver.

Fler nyheter