Altandörr med helglas
En altandörr får gärna vara både snygg och inbrottssäker. Men precis som när man väljer fönster, måste man också tänka på u-värdet för att inte slösa med energi. Utseendemässigt får altandörren gärna passa ihop med huset, då blir det också enklare att få bygglov. Altandörrar finns i många olika modeller, som altandörr helglas eller halvglas, enkeldörr eller dubbel och mycket mer.
För mer modern arkitektur passar ofta en altandörr med helglas. Den ger maximalt ljusinsläpp och bidrar till en känsla av rymd. Placeras dörren också på rätt ställe kan känslan av inne och ute nästan suddas ut. Till äldre fastigheter blir ofta en altandörr med bröstning bättre, vilken även skyddar mot insyn. Men man kan också välja en helglasad altandörr med spröjs, och på så vis få den att matcha äldre arkitektur. Fast viktigast är att altandörren passar med övriga fönster.
Välj en altandörr som är anpassad för friskt klimat
De flesta altandörrar är gjorda i trä, men det finns också mindre bra trä som isolerar dåligt och inte är särskilt hållbart. Ska man köpa en ny altandörr lönar det sig att välja en som är anpassad för nordiskt klimat. Träet ska helst vara av långsamt växande furu eller kärnvirke. Då får man en dörr som kan hålla i mer än en livstid. Vill man slippa underhåll finns det också altandörrar med en beklädnad av aluminium. Metallen är underhållsfri och skyddar trädet mor regn och rusk, och det går att få altandörrar med aluminiumbeklädnad i vilken kulör som helst.
En altandörr behöver inte kosta en förmögenhet. Det går exempelvis att handla direkt från tillverkare via nätet, vilket gör att man slipper mellanhänder och det blir billigare. Men det är viktigt att man väljer en tillverkare som följer Boverkets byggregler om personskydd, så att man får en altandörr med skyddsglas och som är godkänd.